Nyheter från föreningen
Lussefika med ungdomarnas Lussetåg 10 december
3 dec
Tisardagen lördag 9/11 2024
23 okt
Valårsmöte 9 november
20 okt
Ullmaxförsäljning 24/25
13 okt
Svar om kommitté
7 okt
Veteranträff 11 dec
25 dec, 10:43 0 kommentarer
Thomas Olausson var gäst på OK Tisaren Kumla-Hallsbergs sista veteranträff för året. Han har under många år arrangerat resor i Europa under temat ”Vandra i Europa”. Han var mycket engagerad när han berättade om olika platser han hade besökt i t.ex. Österrike, Italien, Slovenien, Kreta, Madeira och Kanarieöarna.
Han gjorde sin första resa 1989. Företaget startades och sköttes av en kille från Jönköping. Han började prata om att hotellen som användes under skidsäsongen stod tomma under sommartiden och att priserna då var betydligt lägre än vintertid. Thomas har hela tiden, bara jobbat extra åt företaget som guide. Företaget har sedan bytt ägare 2 gånger och har idag norska ägare.
De började planera vandringsresor. De ordnade dagsutflykter och man bodde på samma hotell men även att man vandrade och bodde på olika hotell eller i s.k. bergshytter. Vandringsresorna har varierande svårighetsgrad och man möts av en enastående natur med blomstrande alpängar, snöfläckade 3000 meters toppar, gröna dalar och klara alpsjöar. Skyltarna på vandringslederna är annorlunda mot Sverige. I Sverige anger vi avstånd men i Europa berättar man hur lång tid det tar att förflytta sig mellan två platser.
Thomas planerar att göra fyra guideresor under 2025. Några i klubben har deltagit i hans resor och uppger att det är mycket välordnade resor och en stor upplevelse som man får vara med om.
Veteranträff 11 dec
16 dec, 09:30 0 kommentarer
Välkommen på veteran träff 11 dec .
Program : Vandra i Europa med Thomas Olausson
Samling HOK-stugan kl. 9.30 för promenad ev. runt tomtespåret, kl. 10.15 börjar Thomas.
Ta med eget fika! Välkommen!
Maude
Veteranträff 13 november
18 nov, 10:11 0 kommentarer
Magnus Larsson
På november månads veteranträff fick OK Tisarens veteraner besök av Magnus Larsson, näringslivschef i Hallsberg. Mellan 2011- 2014 var han projektledare och terminalchef för nya bygget av Postterminalen och blev sedan tillfrågad 2016 om han var intresserad av tjänsten som näringslivschef.
Han berättade om Hallsbergs centrala läge , järnvägsnätet där 60 % av alla containrar från Göteborgs hamn går via Hallsberg, om den starka tillväxten, Hallsbergs infrastruktur, centrum för lager, hamnsamarbetet med Göteborg, närheten till Örebro Flygplats.
70 % av Sveriges befolkning når man inom 3 timmar. Samarbetet inom Örebroregionen viktigt.
Mycket är på gång – projektet HCT Duo Demo testas för användande av långa fordon på ca 30 m , Einride laddstationer för tunga fordon, Rala 4 planering för nytt handelsområde, det gröna logistikstråket mellan riksrangerbangården till flygplatsen, Hallsberg en av 6 orter i Svenska Säkerhetsstråket för att ta fram spetskompetens som NATO behöver, 3 åriga projektet Railcenter för utbildning av framtidens järnvägsbyggare. I Hallsberg finns flera transporttunga företag såsom, Ahlsell, Postnord, Logent , Green Cargo och Atria i Sköllersta. En intressant fm.
Veteranträff 17 oktober
21 okt, 16:27 0 kommentarer
Veteranbesök på EJOT
Johan Oskarsson vd berättade om EJOT. EJOT gruppen bildades i Berghausen i Tyskland 1922. Från starten som en liten skruv och spikaffär med endast en maskin. Idag är det ett internationellt bolag med över 4500 anställda över hela världen. De har 21 fabriker i 35 länder och tillverkar 52 miljoner skruvar per dag.
De erbjuder högklassiska fästelement till fordons-leverantörsindustrin, telekom,- och hemelektronikbranschen samt bygg och konstruktionsbranschen. En kund är Volvo och de tillverkar skruv till deras stötfångare.
EJOT Sverige ligger i Örebro sedan 1990 och där finns lager för Norden och laboratorium. 78 % av kunderna finns i Europa, 25 % i Tyskland och 12,7 % i USA. De omsätter ca 8 miljarder och i Sverige ca 400 miljoner. I Sverige har de 55 anställda.
EJOT är efter tre generationer fortfarande ett familjeägt bolag och där man återinvesterar i fabriker, lager mm.
På veteranträffen fick vi lära oss hur en skruv tillverkas, fick lite allmän kunskap om hur skruvar för olika tillämpningsområden skiljer sig åt- exempelvis skruv för betong, trä, plast och stål -infästning.
I laboratoriet fick vi demonstration om ett hållfastighetsprov på en skruv och Lars-Åke Wall testade hur det var att dra en skruv i ett betongblock.
Johan höll ett mycket intressant föredrag och nu vet vi hur ett tak på alla industrifastigheter är infästa och hur Volvos stötfångare sitter fast med endast en modell av skruv som också är företagets mest sålda skruv.
Veteranträff 18 september
30 sep, 21:38 0 kommentarer
Mångsysslaren Janne har många järn i elden.
OK Tisarens veteraner var vid sitt senaste studiebesök hos mångsysslaren Janne Danielsson i Åsbro som tillverkar träskor hemma vid sin gård genom sitt företag Starclogs.
Janne Danielsson bor i Åsbro och har en liten träskorsfabrik i anslutning till bostadshuset. Han var 11 år när han började göra träskor. Hans morfar började 1903 och det var via honom som intresset väcktes och Janne har under hela sitt liv jobbat med träskor.
Varje träsko ska vara unik
Trots att Janne är pensionär så är han idag den yngste som gör träskor. Han älskar att jobba och det förstår man när man hör vad han gör.
Han är ledare i Kumla Skytteförening, har byggt om sommarstugan till en året runt bostad, skall till våren öppna restaurang med sonen och bygga en ”utställningslokal” för att kunna visa upp sina träskor, jobbar med fönsterputsning och hjälper sin bror i en affär, åker på marknader och så all tid han hinner gör han träskor.
Varje träsko skall vara unik, inte massproduktion. Han köper in botten från ett företag I Moheda i Småland och skinnet kommer från Spanien eller Sydafrika. Han använder så lite klister som möjligt. Han gör skor från storlek 22 till 47. Han kan göra 5 000-10 000 per år.
Många skor är i pastellfärger som är populärt och han vill gärna testa olika modeller. En kund ville ha träskor med fårskinn och det var lite pyssligt eftersom skinnet är så tunt.
Säljer till Norge och Frankrike
Hans klackskor säljer mest och är populära inom vården. Han har gjort en Norgevariant som säljs på en populär campingplats med norska gäster. En kund från Frankrike köper varje år 500 träskor.
Utrustningen han har är från den tiden när folk kunde försörja sig på att göra träskor. Idag är många maskiner datorstyrda.
För att kunna köpa hans träskor får man beställa på nätet där han har en hemsida eller åka på några av de marknader som han brukar stå på tillsammans med hustrun.
Det var en trevlig förmiddag för oss veteraner och man är förundrad över vad mycket som finns i lilla Åsbro. Tidigare har vi varit hos Tommy Vieweg och Solveig Wallin och deras Nostalgimack, hos Bernt Sjödin och tittade på hans smedja och hans hantverk, på Alfapac plastemballage och Karintorps tomatodling.
Fler nyheter
Kommande aktiviteter
Tis 31/12
18:00-19:30 |
Intervaller
Klubbstugan |
Ons 15/1
10:00-12:00 |
Veteranträff
Amphi-Tech, Åsbro |
Ons 12/2
09:30-12:00 |
Veteranträff "Skogaholm"
HOK-stugan |
Ons 12/3
09:30-12:00 |
Veteranträff "OKT + Främjandets årsmöte"
HOK-stugan |