Dela nyhet
Veteranträff 12 februari
16 feb, 20:27 0 kommentarer
Skogaholm intresserade Tisarens veteraner
När Tommy ”smegubben” Karlsson besökte OK Tisarens veteraner för att berätta om Skogaholms bruk, om skolorna och den verksamhet som bedrevs i och runt bruket från ca 1600 talet fram till 1924 var intresset mycket stort. Flera, ej Tisare kom och frågade om de också kunde få komma in och lyssna för de hade bekanta som hade bott/arbetat i Skogaholm.
Skogaholms bruk
I närheten fanns vattendraget Skogaån för att driva hammaren, god tillgång till kolved, närheten till bra järnmalm från Skålegruvorna. Han berättade om de olika ägarfamiljerna. Zacharias Andersson som 1641 anlade en hammare vid ån, 2 år senare 1643 tillsammans med ett antal bönder som hade andelar i Skålegruvorna ansökte om att få bygga en masugn vid Tisarens utlopp för att kunna producera eget tackjärn. Man höjde Tisarens vattennivå med ca.1,5 m vilket medförde stora problem för de som hade åkermark på norra sidan av sjön. Zacharias Andersson sålde sedan 1645 hammaren och sin del i Å masugn till Simon Rosenberg.
Efter Rosenbergs död 1689 övergick Skogaholms bruk till svärsonen Anders Wennerstedt och han lät bygga Skogaholms herrgård 1682. Släkten Wennerstedt kom att vara ägare till Skogaholms bruk fram
till 1815. Till bruket hörde under 1800-talet en kvarn och ett tegelbruk och många torp där arbetare till bruket bodde och de arbetade med kolning, avverkning och körde malm och stångjärn. Man var noga med att ta vara på spillvirket från sågen som man kolade. 1915 var sista året som det fanns fast boende i Gruvstugan i Skåle.
Tommy berättade om olika flottningsrännor som byggdes för att kunna transportera timret. Innan järnvägen kom till Hallsberg och Åsbro fraktades stångjärnet med hästforor till Örebro för vidare transport med båt till Stockholm. När spåret Hallsberg – Mjölby blev klart fraktades järnet med pråmar över Tisaren till Åsbro samt malm i retur för vidare transport med tåg till Stockholm.
Skyllbergs herrgård till Skansen
Efter att bruket övergick i bolag 1841 kom herrgårdsbyggnaden bli överflödig då förvaltaren/brukspatron använde förvaltarbostaden i Skogaholm. Brukspatron Ivan Svensson Skyllbergs bruk, donerade herrgården 1930 till Skansen. Man plockade ner den knuttimrade byggnaden och körde den på järnväg till Stockholm där den byggdes upp igen.
Två skolor
Det fanns två skolor dels Skogaholms skola som tillhörde Sköllersta och som lades ner i början av 1960 talet och Sandvikens skola som tillhörde Hallsberg. Den lades ner 1954 eftersom det bara fanns sju elever från första till sjunde klass och undervisningen skedde i samma klassrum.
Vad finns kvar?
Idag finns bara ladugård, stall, klensmedjan samt ruinen efter stångjärnssmedjan kvar. I Skogskarlarnas bok ”Ödetorp runt Tisaren” finns flera torp och platser utmärkta.
En mycket trevlig förmiddag med information om hur det gick till förr i tiden. Tommy har stort intresse för sin hembygd och egen erfarenhet från Skogaholm. Han har bott och gått i skolan där och genom att han har intervjuat släkt och andra äldre människor har han samlat på sig stort bildmaterial och kunskaper.
Maude Larsson
Kommentarer